Ebeveyn

1 BEBEK 12 AY

Merhabalar,

Bebeğinizde ay ay ne tür değişimler olacağını ve bu değişimler ile beraber onunla nasıl doğrudan iletişim kuracağınıza dair bilgileri sizler için derledik. Hangi ayda neler yapabileceğinize dair yeni bilgiler öğrenmek için meraklı ve heyecanlı olduğunuzu biliyoruz bu yüzden sizi daha fazla tutmadan sizi aşağıda ki yazımıza alalım sevgili anneler. Mutlu günler !

  1. Ay

Bebeğiniz bu ay itibariyle beden hakimiyetini kazanmaya başlar, etrafında olan biteni meraklı bakışlarla keşfetmeye başlar. Bebeğinizi kucağınıza alın veya yanına uzanın göz teması kurarak onun çıkardığı sesleri ve mimikleri taklit edin. Yumuşak ses tonuyla konuşun ona çok sesli olmamak şartıyla müzik dinletin, şarkı söyleyin.

Bebeğiniz bu ay içerisinde el kaslarını güçlendirmeye başlar avucuna koyduğunuz her nesneyi sıkıca kavramaya başlar, eliyle tutabileceği ve aynı zamanda ses çıkartan nesneler vererek dikkatini çekebilir ve kendi kendine oynamaya başlaması için ilk adımı atabilirsiniz.

Bebeğinizi karın üstü koyun ve çıngıraklı oyuncaklarla dikkatini çekmeye çalışın. 1. Aylık bebekler çok kısa süreliğine de olsa başlarını tutabilirler.

2. Ay

Bebeği yatırıp siz de yanına yatın. Ve onunla konuşun bebeğiniz yanında sizi gördüğünde size dönecek ve hareketlenecek. Ona gülümseyin, şarkı söyleyin ve sohbet edin

Bebek 2. ayda karın üstü yatarken başını tutmaya ve başını sağa sola çevirmeye başlayabilir. Bebeği sırt üstü yatırdığınızda sırayla sağ tarafından ve sol tarafından renkli oyuncaklarla ses çıkarın bebek başını sesin geldiği yöne doğru çevirecek ses kaynağını bulacak ve sesi takip edecektir.

Bu ay bebek farklı ihtiyaçları için farklı şekillerde ağlamaya başlar. Ne için ağladığını anladığınızda onula konuşun ve onu anladığınızı ifade edin.

3. Ay

 3. ayda bebek hareketli nesne ve insanları takip etmeye başlar. Bir ipe renkli ve ses çıkaran bir oyuncak bağlayın. Oyuncağı bebeğin görüş alanında sarkıtın ve bebek oyuncak ile ilgilenmeye başladığında oyuncağı hareket ettirin, daire şeklinde döndürün, sağa sola götürün. Bebek oyuncağı takip edecek.

Sırt üstü yattığında görebileceği ve uzanabileceği mesafede farklı renk ve dokularda oyuncaklar sarkıtın uzanmasına ve dokunmasına müsaade edin, dokuları ve renkleri beraber hissedin ve ona sesli olarak da anlatın. Zihinsel ve motor gelişimine katkı sağlayacaktır.

Bebeğin çıkardığı sesleri takip edin ve onu taklit edin onun dilinden anladığınızı ve onunla iletişim kurduğunuzu farketmesine sebep olur

4. Ay

Ayda bebekler daha da hareketlenmeye başlar ve iletişim kurma çabası kuvvetlenir.

Bebeğinizi kucağınıza alın ve evin içerisinde gezdirin. Odaları ve nesneleri tanıtın şekillerden renklerden ve ne için kullandığınızdan bahsedin.

Taklit etme sırası bebeklerde ! bebekler 4. Ay duydukları sesi taklit etmeye başlarlar. Taklit edebileceği basit kısa sesler çıkartın önce siz, sonra bebeğiniz sonra tekrar siz şeklinde ilerleyin onu anladığınızı hissettirin.

Bebeğiniz oyun halısında oynarken odanın farklı köşelerine gidip ona seslenin ve onun sesi takip edip sizi bulmasını bekleyin

5.Ay

Bebeğiniz kucağınızdayken sırtı size dönük bir şekilde ayna karşısına geçin ve ona kendi yansımasını gördüğünü anlatın vücudunu anlatmaya başlayın kendini incelemesine fırsat verin. Yatağına ayna asın yalnız kaldığında kendini tanımasına, incelemesine fırsat vermiş olursunuz.

 Evin içerisinde beraber gezmenin ve ev içerisinde ki nesneleri tanıtmanın yanında artık dışarıda ki canlıları ve nesneleri de tanıtın mümkün olduğu kadar dokunmasına ve hissetmesine müsaade edin.

Mama sandalyesine oturabilen bebeğinizin önüne ilgisini çeken oyuncaklar koyun kendi kendine oyun oynaması ve vakit geçirmesini sağlayın.

6.Ay

Bebeğinizi oyun halısına koyun ve az bir çabayla uzanabileceği mesafelere oyuncaklar koyun sesler çıkartın ve oyuncağa ulaşması için teşvik edin. Bebeğinize şarkılar söyleyin ve birlikte tempo tutun.

 Çok dolu olmayan biberonu iki eliyle tutup sütünü kendi kendine içmesine izin verin. Yüzüstü yatırın ve kollarıyla vücudunu kaldırmak için çaba göstermesini teşvik edin. Sizi görebileceği bir yere geçip, kollarınızı açın ve onu kucaklayacağınızı söyleyin, Silindir şeklinde yuvarlanabilir oyuncaklar alarak bebeğinizin daha çok hareket etmesini sağlayın.

Bebeğiniz kucağınızdayken birlikte kitap okuyun. kalın sayfalı ve bol resimli kitaplar seçin, sayfaları bebeğin çevirmesine izin verin. Bu şekilde bebeğin ince motor becerileri gelişir, parmak kasları güçlenir ve parmaklarını kullanmayı öğrenir.

Başka bebek ve çocukların olduğu ortamlarda çocuğunuzun vakit geçirmesini sağlayın. Beraber oyun oynayamayacaklarsa da kendi yaşıtında ki bebekleri gözlemleme ve sosyalleşme fırsatı tanıyın

7.Ay

Bebeğinizle “Ce-eee” oynayabilirsiniz. Saklanıp çıkmanız onun büyük bir keyif almasını sağlayacaktır. Bebeğinizin karşısına geçip basit kelimeleri heceleyebilirsiniz. Mama baba gibi kelimeleri söylemeye başlamaları için çok uygun dönemler. Yemek saatinde diğer aile üyeleriyle beraber sofrada olmak, siz yemek yerken bebeğinizde mama sandalyesinde kendi kendine yemek yemesine izin vermeniz bebeğiniz için öğretici olacaktır. Birbirinin içine geçebilen motor becerilerini güçlendirici oyuncaklar verin önce bırakın oyuncağı hissetsin ve tanısın daha sonra ne yapacağını gösterin ve bir süre beraber oynayın daha sonra ise kendi kendine uğraşmasını teşvik edin

8.Ay

Dans etmesini, yürümesini, tempo tutmasını teşvik edin. Oyuncaklarını bir sepete doldurun ve nasıl çıkaracağını gösterin. Daha sonra birlikte yardımlaşarak oyuncakları sepete doldurun ve onun boşaltmasına izin verin. Bu el-göz koordinasyonunu ve motor becerilerini geliştirmesinde yardımcı olacaktır.

Bebeği karşınız oturttun, ona şarkılar söyleyin, şarkılarda hayvan seslerini, eşya ve doğa seslerini tekrarlayın. Bir süre sonra bebeğiniz bu sesleri öğrenip tekrarlamaya başlayacak.

Artık tutunarak bir süre ayakta durabilen bebeği bir yere veya size tutunarak ayakta durmasını sağlayın ve bir müzik açın. Bebeğin hareket etmesini, dans edip adım atmasını teşvik edin. Sizden destek alarak kısa mesafede ki oyuncaklara ulaşması için onu cesaretlendirin. Bu aktivite ile beden hakimiyeti kazanır ve denge kurmayı öğrenir.

 Karşılıklı oturun ve top atıp yakalama oyunu oynayın. Bebek her seferinde topu yakalayamayacak olsa da el-göz koordinasyonu gelişecek

9.Ay

 Oyuncaklarla oynarken bir oyuncağı alıp küçük bir örtünün altına saklayın. Bebeğinizin oyuncağı arayıp bulmasına teşvik edin. Aynanın karşısına geçerek farklı yüz ifadeleri yapın. Yaptığınız yüz ifadelerini tanıtmayı unutmayın. Şaşırmış, kızgın, mutlu, üzgün… Bebeğiniz de bir süre sonra sizi taklit etmeye başlayacaktır.  İsteklerini çıkardığı sesler ve hareketleriyle ustalaşan bebeğin anlattıklarını anladığınızı ona belirtin, onun hareket ve seslerle anlattığını sesli bir şekilde ifade edin.

10. Ay

Bu ay bebek ayaktayken eğilip kalkmayı başarmaya başlar. Bebek ayakta dururken onunla oyuncaklarınızı toplayın ve oyuncak alıp verme oyunu oynayın. Ara sıra oyuncağı özellikle düşürün ve bebek eğilip alsın. Bu şekilde bacak kasları güçlenecek ve yardımlaşma kavramını birebir yaşayacak.

Farklı boyutlardaki kutuların içine oyuncaklar koyun. Kutuları sallayarak bebeğin merakını uyandırın ve kapakları açıp kutunun içindekileri keşfetmesi için teşvik edin.

 Düğmeli, basmalı, çevirmeli oyuncaklar bu dönem ince motor becerileri gelişen bebek için ilgi çekici ve faydalıdır. Önüne farklı renklerde düğmeler, basınca ses çıkaran oyuncaklar koyun ve parmaklarının güçlenmesine izin verin.

 11. Ay

Büyük ve az parçalı yapbozlar ve şekil yerleştirme oyunları oynayın. Bu oyunlarla bebek büyük-küçük gibi zıt kavramları, şekil ve renkleri öğrenir. Bunun gibi 11 aylık bebek zeka oyunları oldukça önemlidir.

Bebeği mama sandalyesine oturtun, önüne bir kap ve yüzük makarnaları koyun. Makarnaları parmaklarıyla tutup kaba atmasını isteyin. Yalnız bırakmayın ve makarnaları yutmamasına dikkat edin

Ulaşması zor olan yerlere sevdiği oyuncaklarını koyun ve ulaşmak için çözüm üretmesi için teşvik edin, ona yol gösterin.

Resimli kitaplar okuyun, kitabın resimlerine bakarken tanıdığı şeyleri parmağıyla işaret edecek, defalarca da olsa her seferinde tanıtmayı unutmayın.

12. Ay

Mama sandalyesinde otururken önüne kağıt kalem koyun, bu ay bebek kalem tutarak kağıda karalamalar yapmaya başlayabilir. Bu ince motor becerilerini geliştirir, kalem tutmayı öğrenmesi için bir başlangıç olur. Akranlarıyla sosyalleşmesi ve oynaması için ortamlar yaratın.

Karşılıklı oturun ve birbirinize karşı renkli toplar yuvarlayın. Topları yuvarlarken hangi renk olduğunu ve ne yaptığınızı dile getirmeniz renkleri pekiştirmeniz için faydalı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.