Oyun

NOSTALJİK OYUNLAR SERİSİ-1

Merhabalar,

Çocukluğunuzda oynadığınız oyunları, arkadaşlarınızı, oyun oynadığınız mekanları hatırlıyor musunuz?

Eğer cevabınız evet ise arkadaşlarınızı anımsayın ve yeni oyun arkadaşınıza da bir merhaba deyin!

Bu sefer sizlere ailelerimizin değimiyle ‘’ sokak çocukları gibi’’ sabahtan akşama kadar oynamaya doyamadığımız, nesilden nesile süre gelen oyunlarımızı hatırlatmak istedik. Çocuklarınıza bu oyunları öğretirken kendi çocukluğunuza dönme fikri de içimizi ısıtıyor doğrusu.

Saklambaç

Saklambaç oynarken oyuncu sayısına bir kısıtlama getirilmez. Oyunculardan biri ebe olarak seçilir. Ebe bir nesneye kafasını yaslar ve gözünü yumarak oyuncular tarafından kararlaştırılmış bir sayıya kadar teker teker sayar. Ebenin yaslandığı bu yere sobeleme yeridenir. Bu sırada diğer oyuncular ebenin onları göremeyeceği yerlere saklanırlar. Ebe dışında ki oyuncular, ebenin  “Önüm arkam sağım solum sobe” diyene kadar saklanmaları gerekmektedir. Sayması biten ebenin onları aramak için sobeleme noktasından ayrıldığında saklanan diğer oyuncular ebeden önce sobeleme noktasına dokundurarak ‘‘sobe’’ demelidir. Ebeden önce sobe yapabilen oyuncular kendilerini bir sonraki turda ebe olmaktan kurtarırlar. Ancak ebenin diğer oyuncuların saklandığı yeri bulup oyuncudan önce sobelediği kişi ise bir sonraki turda ebe olur ve oyun bu şekilde oyuncular oynamaktan sıkılıncaya kadar devam eder.

Saklambaçta başka bir kural ise: ebenin sobelediği oyuncunun adını herkesin duyacağı şekilde bağırması gerekir. Ebenin, gördüğü oyuncunun adını herhangi bir nedenle yanlış söylemesi oyunun ebe tarafından kaybedilmesine yol açar ve buna ‘çanak çömlek patladı’ denir. Oyuncular bir ağızdan ‘çanak çömlek patladı’ diye bağırarak saklanmakta olan arkadaşlarını uyarırlar. Sonrasında ebe tekrar gözlerini kapatıp sayma işlemine başlar ve oyuncular saklanırlar.

Eğer oyun uzun sürerse, ‘Elma dersem çık, armut dersem çıkma’ diye seslenilerek saklanmış olan oyuncuların sobeleme noktasına gelip sobelemesine yardımcı olabilir.

Kulaktan Kulağa

Birden fazla kişi yan yana oturur ve ilk baştaki kişi yanındakinin kulağına bir şey söyler. Söylenenden anladığını oda yanındakine söyler ve bu böyle son kişiye kadar devam eder. Son kişi o ana kadar kulaktan kulağa söyleneni sesli bir şekilde söyler. Çoğu zaman kulaktan kulağa oyununda söylenen şey yanlış aktarılır ve açıkçası işin en eğlenceli kısmı da budur. En sondaki kişinin söylediği doğruysa sondaki kişi geçer ve oyun devam eder.

Soğuk Sıcak

Bir nesne belirlenir ve oyuncuların bulunduğu mekan içerisinde bir yere saklanır. Bir ebe seçilir ve ebe eğer saklanan nesneye yaklaşırsa “sıcak”, nesneden uzaklaştığında ise “soğuk” diyerek ebenin nesneyi bulunması için yönlendirme yapılır. Ebe nesneyi bulunca kendi istediği birisini ebe seçer. Ebeye belli bir süre verilerek de oynanabilir. Büyük çocuklarda aynı anda saklanan nesnelerin sayısı artırılabilir.

Kutu Kutu Pense

Özellikle okul öncesi çocukların rahatlıkla oynayabileceği oyunlardan biridir. Oyuncular el ele tutuşarak halka şeklini oluştururlar. Daha sonra oyunun şarkısını söyleyerek sağa ya da sola dönmeye başlarlar: “Kutu kutu pense, Elmayı yense, Arkadaşım (isim), Arkasını dönse”. Diyerek söylenen şarkıda ismi söylenen oyuncu arkasını döner ve yine el ele tutuşarak ismi söylenen oyuncular oyuna arkası dönük devam eder. Bütün oyuncular arkasını döndükten sonra şarkı “Bütün çocuklar önüne dönse” şeklinde söylenir ve oyuncular önlerine dönerler. Bu oyunda kazanan/kaybeden olmaz.

Eski Minder

Gönüllü bir kişi ortada çömelir, çocuklar etrafında el çırpıp tekerleme söyleyerek dönmeye başlarlar. ‘’ Eski minder yüzünü göster, göstermezsen bir poz ver. Güzellik mi? Çirkinlik mi? Havuz başında heykellik mi? Hangisi ’’ Ortadaki gönüllü, verilmesini istediği pozu söyler ve diğer çocuklar  o konu ile ilgili hiç kıpırdamadan kendi taklit duruşlarını yaparlar. Gönüllü kişi konuya en uygun pozu veren arkadaşlarından birini seçer ve seçtiği kişi ortaya geçecek yeni kişi olur. Aynı konu üst üste seçilemez ve tekerlemede söylenen konu başlıkları dışında konular seçebilirsiniz.

Şimdiye kadar bahsettiğimiz oyunlar arasında ailecek oynadığınız oyunlar olursa tecrübelerinizi, hislerinizi ve önerilerinizi customercare@lallaluna.com mail adresi üzerinden bizlerle de paylaşmayı unutmayın. Geri dönüşlerinizi merakla bekliyor olacağız. Mutlu günler dileriz !

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.