Genel

DUYGUSAL GELİŞİM ETKİNLİKLERİ

Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra fiziksel, zihinsel, psiko-motor, duygusal, sosyal gelişim alanları hızla gelişmeye başlar. Özellikle erken çocukluk döneminde bu gelişim alanlarını doğru yöntemlerle desteklemek oldukça önemlidir. En kritik gelişim alanlarından biri olan duygusal gelişimi desteklemek için hangi etkinliklerden faydalanabilirsiniz gelin birlikte bakalım!

  • GÜVEN BANA

Çocuk ebe olur ve gözleri bağlanır, bu sırada çocuğun yürüyeceği yerlere nesneler, masa, oyuncak vb. yerleştirilir ve varış noktası belirlenir. Gözleri açık olan kişi, gözleri kapalı olan çocuğa 1 adım ileri, 2 adım geri, 2 adım yana, sola, sağa gibi sözel yönergeler vererek nesnelere değmeden, onlara zarar vermeden yürütmeye çalışır. Hedefe varabilen çocuk alkışlanır. Daha sonra karşı taraf gözlerini bağlar ve çocuk yönerge verir.

  • DUYGU KOLAJI

Dergilerden çeşitli göz, burun, göz, kaş, ağız gibi yüzümüzde bulunan organları kestikten sonra beyaz bir kağıt üzerinde karma yüz ifadeleri oluşturup üzerinden duyguları konuşulur. Daha sonra bu karakterler hakkında bir öykü oluşturabilirsiniz.

  • HAYDİ KUCAKLAŞALIM

Bu oyun ne kadar kalabalık oynanırsa o kadar eğlenceli olur. Herkes ayakta durur, müzik açılır ve herkes istediği gibi dans eder. Bir süre sonra müzik durdurulur ve herkesin birine sarılması istenir. Müzik tekrar başlatılır. Bu birkaç kez tekrar edilir. Daha sonra müzik durunca herkesin 2 kişiye sarılması istenir. Sonra üç. En son herkes birbirine sarılır.6

  • BALONU HAVADA TUTALIM

Herkes daire şeklinde ayakta durur. Havaya bir balon atılır. Amaç bu balonu hep birlikte dairenin ortasında havada tutmaya çalışmak olacaktır. Sırayla tüm oyuncular dairenin ortasına gelerek balona vurur. Aynı zamanda balona kaç kere vurulduğu sayılır. Bütün oyuncular merkeze geçip balona bir kez onu havada tutmak için vurduktan sonra oyunu herkes kazanmış olur.

  • MERHABA,TANIŞALIM

Bir müzik açılır ve dans edilmeye başlanır. Müzik durduğunda çocuğunuzla birbirinize merhaba diyerek el sıkışın. Ardından tekrar müziği açın. Müzik her durduğunda çocuğunuz ve siz kendiniz anlatan bir tanışma cümlesi kurun. Örneğin; “en sevdiğim renk mavi, 5 yaşındayım” gibi fiziksel ve duygusal özelliklerinizi anlatan cümleler kurabilirsiniz.

  • DUYGU BALONLARI

Renkli balonlar alınır ve her balonun üstüne farklı yüz ifadeleri çizilir. Müzik açılır ve mutlu, üzgün, kızgın, şaşkın ifadelerinin yer aldığı balonlar havaya atılarak dans edilir. Müzik durduğunda bir balon tutulur. Önce çocuk tuttuğu balondaki duygunun ne olduğunu söyler ve neden bu balonun bu duyguda olduğunu tahmin eder. Örneğin; “mutlu yüz, parka gittiği için mutlu hissediyor olabilir.” gibi duygu tanımlamaları yapılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.